Home / Nieuws / IPv6 en smartphones

 

De laatste IPv4 adressen zijn inmiddels vergeven en we zullen in de nabije toekomst moeten overschakelen op IPv6, maar zijn onze smartphones en andere mobiele apparaten eigenlijk wel klaar voor de overstap? En kunnen we zomaar een IPv6-adres op deze apparaten verkrijgen?

Wanneer je op een smartphone of ander mobiel apparaat gebruik wilt maken van IPv6, dan zal de software het moeten ondersteunen en daarnaast zal je een IPv6-adres toegewezen moeten krijgen. Bij gebruik van het normale mobiele datanetwerk, bijvoorbeeld 3G, zal de provider dit adres moeten toewijzen.

Voor de manier hoe je belt, via gewoonn een SIM-kaart met beltegoed (PrePaid) of eentje met abonnement (Sim Only) maakt daarbij eigenlijk niet uit. Het kan echter wel zo zijn dat enkele providers eerder beginnen met het uitdelen van IPv6-adressen dan andere providers. Op dit moment zijn er echter nog geen mobiele providers die IPv6-adressen uitdelen aan gebruikers.

De meeste telefoons en tablets zijn verder op het gebied van software wel klaar voor IPv6. Zo berichtten wij eerder dat Apple al helemaal klaar was voor IPv6, maar vrijwel alle mobiele besturingssystemen bieden al vrij lang ondersteuning voor IPv6 en het nieuwe protocol kan onder andere worden gebruikt op alle smartphones en tablets die gebruik maken van de nieuwste versies van Symbian, Windows Phone, iOS en Android.

Hoewel de Nederlandse mobiele providers nog geen IPv6 aanbieden, is het soms toch mogelijk om met een smartphone of ander mobiel apparaat gebruik te maken van IPv6. Hiervoor moeten je echter wel over een normale internetverbinding met een IPv6-adres beschikken en een router die draadloos via het IPv6 protocol kan communiceren. Door de telefoon of het mobiele apparaat met WiFi te verbinden met de router kan een IPv6-adres worden verkregen en kan het internet worden verkend met behulp van het nieuwe protocol. In Nederland was XS4ALL de eerste die dit mogelijk maakte. Het is op dit moment echter vooral leuk vanwege de hoge gadget-factor en het heeft weinig voordelen. De echte voordelen, zoals een verbeterde veiligheid, zullen waarschijnlijk pas ontstaan wanneer IPv6 veel wordt gebruikt.