Home / Nieuws / Steeds meer TV’s voorzien van internetaansluiting

 

Een van de redenen waarom we steeds meer IP-adressen nodig hebben is het feit dat apparaten in ons huishouden steeds vaker over een internet aansluiting beschikken. In veel gevallen blijken de apparaten een uniek IP-adres te krijgen.

De TV is geen uitzondering en steeds meer mensen sluiten hun TV aan op het internet. Dit kan in sommige gevallen met behulp van WiFi en in andere gevallen met behulp van een utp kabel. De meeste mensen zullen het liefst WiFi gebruiken, aangezien er in de meeste gevallen al vele kabels naar de TV lopen (denk aan de stroomkabel, hdmi kabel, coax kabel en/of component kabels).

Hoewel het met behulp van een router mogelijk is om de TV een uniek intern IP-adres te geven (op het thuisnetwerk) en een extern IP-adres (internet IP-adres) te delen met meerdere apparaten, blijkt het toch nog vaak voor te komen dat mensen voor verschillende apparaten unieke externe IP-adressen gebruiken.

Het gevolg is dan ook dat deze TV’s op vrij korte termijn zullen moeten overschakelen naar IPv6. Dit is in de meeste gevallen nu echter nog vrij lastig, omdat de software van de TV’s nog geen ondersteuning biedt aan IPv6. Gelukkig kan een software-update het probleem verhelpen en er mag dan ook vanuit worden gegaan dat vrijwel alle TV’s op tijd ondersteuning bieden aan IPv6.

Als een fabrikant de software niet update, dan is het uiteraard ook nog altijd mogelijk om een router te gebruiken die zowel IPv4 en IPv6 ondersteunt en de TV via IPv4 verbinding te laten maken met de router. Op die manier kan op het intern netwerk bijvoorbeeld een IPv4 adres worden gebruikt, terwijl de router naar het internet toe met IPv6 communiceert.