We maken allemaal bijna dagelijks gebruik van het internet en onze computer, telefoon, tablet of ander apparaat staat dagelijks in verbinding met vele andere elektronische apparaten. De communicatie tussen deze apparaten verloopt met het Internet Protocol.

IPv6 is versie 6 van het Internet Protocol. Hoewel het de zesde versie van het internet protocol is, is het eigenlijk pas de tweede versie waar we als consument mee in aanraking komen. We hebben sinds de begindagen van het internet eigenlijk altijd IPv4 gebruikt, maar als alles volgens plan gaat, zullen we binnenkort overstappen op IPv6.

Versie 4 van het Internet Protocol heeft eigenlijk maar één groot probleem, er zijn met het protocol namelijk “maar” 4,3 miljard IP-adressen beschikbaar. Het lijkt misschien een enorm aantal, maar een groot deel van deze adressen mogen niet zomaar worden gebruikt en daarnaast zijn er steeds meer apparaten die op het internet zijn aangesloten. We zullen waarschijnlijk nog dit jaar alle adressen hebben gebruikt en providers als UPC denken eind dit jaar geen IPv4-adressen meer aan hun nieuwe leden te kunnen geven.

Er is dus een nieuwe versie van het Internet Protocol nodig met meer adressen en die nieuwe versie is IPv6. Met IPv6 zullen we waarschijnlijk nooit meer een tekort aan adressen hebben. Het aantal beschikbare adressen is bij IPv6 verhoogd naar 340 sextiljoen, oftewel 3,4 maal 10 tot de macht 38. Naast het verhoogde aantal adressen, zal IPv6 ook enkele andere technische verbeteringen bevatten, zo is er gegevensbeveiliging op IP-niveau mogelijk en zijn er betere mogelijkheden om de verbinding automatisch in te stellen.

Helaas zijn het huidige IPv4 en het nieuwe IPv6 niet compatibel en apparaten die gebruik maken van IPv4 kunnen niet zomaar communiceren met apparaten die gebruik maken van IPv6. Er zijn speciale aanpassingen nodig en dat kan tot problemen leiden. Thuis omdat je modem en/of router misschien geen ondersteuning bieden aan IPv6 en globaal omdat niet iedereen tegelijkertijd overschakelt. Er zullen dus twee versies van het Internet Protocol naast elkaar worden gebruikt en IPv4 zal langzaam worden uitgefaseerd.

Hoelang het precies gaat duren weet niemand, maar in Nederland zullen we aan het einde van dit jaar waarschijnlijk veelal IPv6 gebruiken. Toch zullen we rekening moeten blijven houden met versie 4 van het protocol, tot alle landen zijn overgeschakeld op versie 6.